Számok (1-100) vagy felhasználói élmény?

Sokan vannak, akik akik a honlapjuk gyorsítása érdekében elvégzik a kézen fekvő online teszteket.

Az eredmények gyakran ijesztők: távol vannak a 100%-tól.

De vajon tényleg érdemes ettől megijedni?

A számok a fontosabbak, vagy a felhasználói élmény?

A kérdés megválaszolásához lássunk egy összehasonlítást:

GtMetrix teszt
GtMetrix
PageSpeed teszt
PageSpeed Insights

A két mérés azonos időben készült.  Mint látható, az eredmények erősen  különböznek.
Ha mögé nézünk  – csinálj bátran teszteket a  saját honlapodon, vagy bármelyiken  – világossá válik, hogy a különböző teszt oldalak másképpen közelítik meg a mérést. Az egyik egy tényezőt fontosabbnak tart, a másik kevésbé. Így aztán ugyanarról a honlapról eltérő lesz a “véleményük”.

Bármennyi tesz oldalt próbálunk is ki,  mindegyiknél ugyanez a tapasztalat.

Bár némely érték alacsonynak tűnik, a mért honlap  oldalai 1 mp-en belül betöltődnek. Ez  pedig elfogadható felhasználói élményt jelent.

A téma egy másik vetülete, hogy a mérések ritkán jelzik, a honlap valójában gyorsan tölt-e be, vagy lassan. A mérési eredményekből ez nem kikövetkeztethető. Gyakori eset, hogy alacsony értékelésű oldalak pikk-pakk betöltődnek. És ennek a fordítottja is előfordul.

Mi ebből a tanulság?

Játszhatunk a sebességtesztekkel, de ami valóban számít, az az óránk számlapja.

Lemérhetjük, mennyi idő alatt töltődik be az oldal annyira, hogy már élvezhető képet kapunk róla. Az sem baj, ha ekkor még nem teljes a funkcionalitása, pl. nem kattinthatók a linkek vagy a  gombok stb. A látogató úgyis eltölt néhány másodpercet az oldal megnézésével, a szövegek olvasásával. Addig pedig az oldalnak van ideje teljesen betöltődni.

Valójában ezt mérnünk sem kell – hagyatkozhatunk az érzéseinkre (a felhasználói élményre):

Az oldal gyorsnak tűnik?
Vagy kellemetlen másodperceket okoz, amikor úgy érezzük,
semmi sem történik, és lopják az időnket?

A honlapunk látogatói nem sebességteszteket  fognak futtatni, érzéseik viszont  ugyanígy vannak. Ha mi lassúnak érezzük az oldalaink betöltését, mások is annak érzik. Ha mi élvezzük a kattintgatást, mert villámsebességgel lehet cikázni az oldalak között, mások is élvezni fogják.

A tárhely hatása

A honlapok sebességének alakításában vannak olyan tényezők, amiket ráadásul nem lehet egyszerűen megváltoztatni, vagy akárcsak befolyásolni.
Ilyen a tárhelyünk minősége. Olcsó tárhelytől kevesebbet várhatunk, mint egy specifikus, nagyobb teljesítményű, de drága konfigurációtól. Hiába teszünk meg mindent, hogy a honlapunk gyors legyen, ha a tárhely erősen korlátozott képességű. Egy blognak megfelel olcsó tárhely is, de ha nagy forgalmú magazinunk vagy webáruházunk van, annak meg kell keresni a megfelelő tárhely-környezetet. Legyen az VPN vagy akár bérelt tárhely.

A forgalom hatása

Amit viszont nemcsak hogy nehezen, de egyáltalán nem tudunk befolyásolni, az az tárhely szolgáltatónk pillanatnyi forgalma, terheltsége. Ez pedig függ a napszaktól. Ezért tapasztalhatunk olyat, hogy egy délután vagy este lustának tűnő honlap éjjel vagy hajnalban szárnyakat kap. Mivel erre nem tudunk hatással lenni, nem is érdemes miatta aggódni. Elkönyveljük, és kész. És bízzunk abban, hogy a szerverek és a hálózatok teljesítménye lépést fog tartani a terhelés mértékével.

Összefoglalva:

A honlap sebességtesztek nem arra valók, hogy megpróbáljunk minden elvárásunknak megfelelni. Csak plusz információt, számokba öntött véleményt szolgáltatnak.  De ne engedjük megtéveszteni magunkat: az ilyen eredmények sokkal kevésbé fontosak, mint ahogyan a laikus felhasználó gondolja. Ne engedjük elrontani a napunkat amiatt, hogy egy teszt alacsonynak tűnő értékeket mutat.  Ha az oldalaink betöltési ideje alacsony, és ezért a felhasználói élmény magas, bátran legyinthetünk a tudálékos méricskélőkre. Élvezzük tovább a honlapunk előnyeit, aggódás nélkül.

felhasználói élmény
Photo by Myriam Jessier on Unsplash
86 / 100 SEO Score

Tetszik, ajánlom:

Iratkozzon fel
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Szövegközi hozzászólások
Megnézem az összes hozzászólást
0
Érdekel a véleményed. Kíváncsian várom. x
()
x
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.